VOETENKEL-AMSTERDAM

Morton's Neuroom

De zenuw beknelling in de voorvoet noemen we ’Morton’s neuroom’ vernoemd naar de arts die deze afwijking voor het eerst in 1876 heeft beschreven. De zenuwbeknelling geeft pijn in de voorvoet  die brandend kan aanvoelen en daarnaast kan het electrische schokjes geven. Soms voelt de teen doof aan. De pijn komt meestal van de zenuw die tussen de de middenvoetsbeentjes loopt en geeft meestal klachten midden in de voet. De klachten zijn vaak erger bij lopen en het dragen van schoenen. Vooral het dragen van hakken kan erg pijnlijk zijn. Maar ook sporten kan erg beperkt worden door deze klachten. Soms wordt de pijn zo erg dat de voet verkeerd wordt belast omdat het afwikkelen te pijnlijk wordt. Dit kan vervolgens ook weer andere klachten geven.

Voor de behandeling van de zenuwbeknelling gaan we eerst kijken of een schoenadvies of een steunzool een oplossing is. Als dat niet helpt is de volgende stap een prik (injectie) ter hoogte van de pijnlijke plek. Bij een groot deel van de mensen met deze klachten helpt deze prik alleen tijdelijk voor ongeveer 3 maanden.

Als de klachten blijven bestaan kan gekozen worden om een operatie uit te voeren. Er zijn twee mogelijkheden. Of de zenuwknobbel wordt verwijderd of de zenuwbeknelling wordt opgeheven.

Net als op andere plaatsen in het lichaam kan ook in de voet een zenuw bekneld raken hoe dit precies komt weten we niet. Wat waarschijnlijk een rol speelt dat het ene deel van de voet 'de binnenkant' minder beweegt dan de buitenkant. Dit geeft mogelijk wat meer wrijving tussen de middenvoetsbeentjes met name tussen wat wij de 3 en 4e straal noemen (we tellen vanaf de grote teen). Als we lopen komt er druk van de vloer aan de onderkant van de voet, hierdoor wordt de zenuw omhoog geduwd. De zenuw zit tussen de middenvoetsbeentjes in en heeft alleen ruimte  omhoog. Alleen daar zit een band, intermetatarsale ligament. Wanneer de zenuw verdikt is, duwt de zenuw elke keer als de voet belast wordt tegen deze band aan. Met een operatie proberen we de zenuw weer ruimte te geven. Door deze band door te nemen heeft de zenuw weer voldoende ruimte en herstelt zich meestal ook weer. Natuurlijk heeft de zenuw wel tijd nodig voor dit herstel, hoeveel tijd weten wij niet precies, maar over het algemeen zien we een goede verbetering na 6 tot 8 weken. Een andere optie is de zenuw te verwijderen, de zenuw is gevoelszenuw, wanneer deze verwijderd wordt zal de teen doof aanvoelen. Van oudsher wordt deze ingreep het meeste uitgevoerd. Bij ongeveer 85% van de patiënten helpt het verwijderen van de zenuw goed. Het doornemen van de band kan onder lokale verdoving, voor het verwijderen van de zenuw is meestal een narcose of een ruggenprik nodig.