VOETENKEL-AMSTERDAM

Hielklachten

Ongeveer 1 op de 10 mensen krijgt klachten van de hiel. De hielklachten gaan gelukkig vaak vanzelf over. Bij 80% van de patiënten gaan de klachten na 1 jaar over, waarbij het niet uit lijkt te maken welke behandeling zij hebben gehad. De behandeling bestaat meestal uit, fysiotherapie, onder andere rekoefeningen, koude kompressen, gebruik van pijnstillers, NSAID’s, en steunzolen. Soms kan een injectie met een corticosteroïd helpen.

Hielpijn aan de onderzijde van de hiel

Maar bij een aantal patiënten zijn de hielklachten hardnekkig. De klachten kunnen erg invaliderend zijn. Zo kunnen de klachten zo hevig zijn dat zelfs de normale dagelijkse bezigheden al tot hevige pijnklachten lijden. Over het algemeen heeft deze groep patiënten al meerdere behandelingen ondergaan. Uit een onderzoek onder. Patiënten in het hielpijncentum bleek dat bij veel van deze patiënten die al lang klachten hadden er meer aan de hand te zijn dan de ontsteking van het peesblad van de voetzool. Want over het algemeen worden hielklachten, hielspoor, fasciitis plantaris, genoemd. Dit is hielpijn die aan de onderzijde van de voet zit, het deel waar we op lopen. Deze hielpijn ontstaat doordat de peesplaat elasticiteit verliest in de loop der tijd, hierdoor ontstaat er een overbelasting van de pees waar deze vastzit aan het hielbeen.

Bij de groep met langdurige klachten was er altijd meer aan de hand dan alleen een verdikt peesblad. In veel gevallen was de afwikkeling van de voet niet normaal. Doordat de voet niet goed wordt afgewikkeld is de druk op de hiel veel groter. Bij het lopen veranderd de afstand tussen het grote teen gewricht en het hielbeen. Door deze verandering van de afstand werkt de voet als een soort veer. Deze wordt ingedrukt en daarna weer losgelaten. Hierdoor krijgen we als het ware bij het afzetten een zetje mee. Maar bij deze groep mensen met langdurige hielpijnklachten veranderde deze afstand niet. Waardoor het lijkt alsof de voet gespannen staat zonder dat de spanning er af kan. De voet wordt dan niet meer goed afgewikkeld en de druk op de hiel is groter. In deze gevallen is het beter om gerichte rekoefeningen te doen en tijdelijk een afwikkelvoorziening te gebruiken om de hiel tot rust te laten komen. Wel is het belangrijk om de voetzool te stimuleren. Geprobeerd moet worden om de afwikkelvoorziening als een tijdelijke hulp voor de pijn te zien. Zodra de pijn afneemt is het belangrijk om de voet juist weer te gebruiken dat wil zeggen op schoenen te lopen met soepele zolen het is verstandig om door te gaan met de rekoefeningen. In het begin 3 maal per dag een minuut en wanneer de klachten niet meer aanwezig zijn naar 1 maal per dag 1 minuut. 

 

Daarnaast kan bij de hielpijn ook een zenuwbeklemming een rol spelen. Het is soms moeilijk om deze zenuw beknelling vast te stellen. Wat redelijk goed werkt is een simpele vragenlijst die u via deze website zelf kunt doen. Er zijn wel onderzoeken die een beklemde dan wel een beschadigde zenuw kunnen vast stellen zoals een EMG…

Maar of dit onderzoek helemaal betrouwbaar is, is niet eenduidig. Het gaat vaak om kleine zenuw takjes en die zijn niet goed te beoordelen met dit onderzoek. Daarom kan een gerichte infiltratie via een pijnspecialist een goede optie zijn. Een infiltratie kan over het algemeen 3 effecten hebben.

1: geen effect dit maakt de kans dat druk op de zenuw een rol speelt in de klachten minder waarschijnlijk

2: de klachten verbeteren voor een lange duur. Vaak is het nu goed mogelijk om gerichte voetoefeningen te doen om de voet en enkelspieren sterker te maken.

3: de klachten zijn even verbeterd maar zijn snel weer terug gekomen.

Dan is soms een operatie een mogelijkheid om de zenuw meer ruimte te geven. Dit kan op 2 manieren van buiten af, met een incisie. Het voordeel hiervan is dat de zenuw mooi inzicht is. Het nadeel hiervan is dat er een groter litteken is ontstaan dit litteken weefsel kan opnieuw voor verklevingen zorgen. Een andere manier is de zenuw meer ruimte te geven door de druk van binnenuit te verwijderen. Aan de binnenzijde zijn er soms verklevingen ontstaan tussen de spierbuik van de lange buiger van de grote teen en de binnenbekleding van de enkel. Net 2 mm daarnaast ligt de zenuw. Door deze verklevingen kan bij het lopen er meer trek ontstaan op de zenuw. Door deze verklevingen te verwijderen via een kijkoperatie kunnen de klachten verbeteren. Belangrijk is hierbij de mate van beschadiging van de zenuw.  Zenuwen herstellen erg langzaam.

Een klein percentage patiënten heeft jarenlang klachten en ervaart de klachten als fors invaliderend. Vaak is lang staan, maar ook lopen pijnlijk. In deze gevallen is het soms noodzakelijk extra onderzoek te doen. Een MRI scan kan meer informatie geven. In een enkel geval wordt een operatie uitgevoerd. Bij voorkeur middels de minimaal invasieve techniek. Via een insteekgaatje kan met een snel ronddraaiende  boor het uitsteeksel worden verwijderd.  Het kan best lang duren voordat de klachten zijn verdwenen. Vaak ontstaat er een reactie na de operatie, ook dit geeft vaak pijn ter hoogte van de hiel. Helaas komt het regelmatig voor, dat de diagnose hielspoor wordt gesteld maar er eigenlijk iets anders aan de hand is. Zo kan er ook wat aan de hand zijn met het vetkussen onder de hiel of kan het zijn dat de hiel verkeerd wordt belast.