VOETENKEL-AMSTERDAM

De hamerteen of de klauwteen

In geval van een hamerteen of een klauwteen staat de teen in een hoek vast, en kan niet meer gestrekt worden. Vaak geeft dit pijn in de schoen aan de knobbel. Soms ontstaat er op het knobbeltje een pijnlijke eelt pit daarnaast is er pijn doordat de nagel op de grond terecht komt. Een hamer of klauwteen kan veel pijnklachten geven en erg hinderlijk zijn. Een zooltje  met steun onder de voorvoet kan al voldoende pijnverlichting geven. Een hamerteen lijkt een kleine probleem maar is dit niet. Het kan soms lastig zijn een hamerteen op een goede manier weer in een juiste positie te krijgen. Er zijn veel verschillende operatie technieken ontwikkeld om de teen te opereren. Maar welke de beste is weten we helaas nog steeds niet zo goed.

Operatie van de hamerteen of de klauwteen

Bij 1 hamerteen of klauwteen

Wanneer een zooltje niet helpt is een operatie een optie.  Welke behandeling het beste is hangt van de teen af. Er kan sprake zijn van een soepele hamerteen, vaak is het dan verstandig om wat met de pezen te doen. Maar er kan ook sprake zijn van een wat stuggere hamerteen, dan is het vaak nodig om ook een deel van het bot te verwijderen of door te zagen.  En soms moet zowel wat aan het bot als aan de pezen wat gedaan worden. Dan kan de operatie met een minimaal invasieve methode worden uitgevoerd. Dit gaat via kleine sneetjes, of met een snee van ongeveer 2 cm. Welke methode beter is, is onbekend. Over het algemeen hangt het van de stand van de teen af voor welke methode gekozen zal worden.

Na de operatie is het verstandig 2 weken rustig aan te doen, dit voor de wondgenezing en om te voorkomen dat de teen te dik wordt. De teen is wat dikker en korter na de operatie en het duurt ook lang voordat die zwelling weg is. Over het algemeen kan de operatie onder lokale verdoving worden uitgevoerd.

Belangrijk om te weten:

Een geopereerde teen is over het algemeen wat korter maar ook wat dikker. Na loop van de tijd verdwijnt veel van de zwelling maar het kan wel tot 1 jaar duren. Vaak wordt de teen stijver na de operatie.

 

 

Bij meer dan 1 hamerteen of klauwteen

Soms staat er niet 1 maar staan meerder tenen in een klauwteenstand. Vaak is er dan een balans probleem, de tenen gaan klauwen om meer stabiliteit te geven aan de voet.  Het is dan goed om eerst te kijken waarom de tenen gaan klauwen. Het kan zijn dat de buigers van de tenen te strak staan.

In dit geval is het verstandig om wat aan de te strak staande teenbuigers te doen. In eerste instantie is het verstandig om met rek oefeningen en een simpele hakverhoging aan de slag te gaan. Mocht dit onvoldoende helpen dan kan er gekozen worden voor een operatie. Een mogelijke operatie is door de buigers van de tenen te verlengen, er kan dan gekozen worden om dit middels een kijkoperatie aan de achterzijde van de enkel uit te voeren.

Door de pezen aan de achterzijde van de enkel meer ruimte te geven wordt de balans van de voet verbeterd. Maar ook komt er dan minder spanning op de pezen te staan. Als de buigpees van de grote teen te strak staat dan komt de pees van de kleinere tenen ook te strak te staan. Deze twee pezen kruizen elkaar ter hoogte van de voetzool.