VOETENKEL-AMSTERDAM

Peesklachten / tendinitis

De pees kan pijn doen door een ontsteking, scheur, of doordat de pees niet meer goed op zijn plek/geul loopt of door een beklemming. In de enkel en voet lopen veel pezen, die meestal ook nog door een geultje lopen en vaak een bocht moeten maken. De pezen lopen bijvoorbeeld van de tenen via de enkel naar de kuit, daar zitten de spieren van die pezen. Hierdoor is onze voet en ook de enkel slank, maar kunnen we de voet en enkel goed en krachtig bewegen. Doordat er pezen aan de binnenkant van de voet zitten en pezen aan de buitenkant van de voet zitten is er een goede balans van de voet en enkel. Als een van de pezen niet meer goed werkt kan de balans verstoord raken en ontstaan klachten. Vaak is het dan niet meer goed mogelijk om op een voet te staan, en er ontstaan regelmatig zwikklachten.

In principe kan met elke pees wat aan de hand zijn maar meestal gaat het om de flexor hallucis logus, de peronei, de tibialis posterior of de tibialis anterior.

de Peronei, kuitbeenspier, dit zijn de pezen die aan de buitenzijde van de enkel, die lopen achter de ‘knokkel’ in deze pezen kan een scheur komen of ze kunnen uit hun geultje lopen. Dit laatste geeft vaak een ‘knoep’. Een pees die uit zijn geultje loop, dit noemen we een luxerende pees, geneest niet spontaan. Sterker nog als dit lang blijft bestaan kan de pees van vorm veranderen en er kan een scheur in de pees ontstaan. Voor de luxerende pees is een operatie nodig waarbij het geultje dieper wordt gemaakt, dit kan op verschillende manieren. Over het algemeen geld na deze operatie dat het onderbeen 6 weken in het gips gaat, waarbij het gips na 2 weken wel mag worden belast.

Ook kan het zijn dat er een kleine scheur of verkleving bij de pees zit, in dit geval kan een kijkoperatie van de pees het probleem oplossen. De operatie wordt uitgevoerd via 2 of 3 kleine sneetjes van ongeveer 4 a 5 mm. Na de operatie mag de voet direct worden belast alleen de eerste twee weken wel met ondersteuning van 2 elleboogskrukken. Daarnaast is het verstandig om na een dag of 5 te starten met fysiotherapie.  

de Tibialis Posterior, achterste scheenbeenspier, dit is een van de pezen aan de binnenkant van de voet, deze pees is belangrijk  om de binnenkant van de voet mooi in een boog te houden. Als deze pees niet goed werkt ontstaat er vaak een doorgezakte voet.  Als de pees pijnlijk is zonder scheur, wordt vaak eerst voor een gips behandeling en/of een steunzool gekozen. Afhankelijk van het beloop kan gekozen worden voor een operatie met een kijkoperatie techniek, of een open techniek. Voor dit laatste zal gekozen worden als er een grote scheur is welke nog gehecht kan worden. De nabehandeling is verschillend en zal afhangen van de kwaliteit van de pees.

Een andere afwijking van deze pees is dat er bij sommige mensen een extra botje zit, os tibiale externum, deze zit vaak vast in de pees. Dit botje als eerste beschreven in 1605 door Bauhin. Dit botje komt ongeveer bij 4-21% van de mensen voor. En kan pijnklachten geven, ook kan het botje het beeld van een platvoet geven of soms verward worden met een breuk. Bij pijn die ontstaan bijvoorbeeld nadat er een verzwikking heeft plaatsgevonden, kan in eerste instantie gekozen worden voor een periode rust eventueel met een gips.Regelmatig komt het voor dat er voor gekozen wordt om het botje te verwijderen. De nabehandeling bestaat meestal uit 6 weken gips, de eerste twee weken mag er niet op het gips worden gestaan. De reden voor het gips, is dat bij het verwijderen van het botje de pees verzwakt kan worden.

De Tibialis Anterior, de voorste scheenbeenspier, ook deze pees zit vast aan de binnenzijde van de enkel maar zorgt ervoor dat de voet omhoog bewogen kan worden, de tenen richting de knie, verder zorgt de spier ervoor dat de voet niet op de grond klapt. De pees kan bij de aanhechting geiiriteerd raken. Dit kan veel pijn geven waardoor lopen en met name omhooglopen, de brug op, erg pijnlijk kan zijn. In een enkel geval kan rust helpen. Eventueel kan de pees middels een operatie schoongemaakt worden. Ook kan de pees afscheuren, afhankelijk van de scheur kan deze weer gehecht worden of moet er met behulp van een andere pees weer een nieuwe reconstructie gemaakt worden.