VOETENKEL-AMSTERDAM

Instabiliteit Van De Enkel

Inleiding

Een verzwikkingdistorsie, van de enkel ontstaat door een ongeval, verkeerd neerzetten van de voet of verkeerd terecht komen vanuit een sprong. Vaak ontstaat de verzwikking tijdens sport. De enkel wordt meestal na een aantal uur dik en pijnlijk, met name aan de buitenzijde van de enkel. De enkel kan zo pijnlijk zijn dat er een röntgenfoto wordt gemaakt om zeker te weten dat de enkel niet gebroken is. In de periode direct na een verzwikking, wordt rust geadviseerd. Dit kan door middel van een gips, drukverband, tape of een brace. De keuze is afhankelijk van hoe ernstig de verzwikking is. Het is belangrijk om in rust het been hoog te houden maar wel zo snel mogelijk weer gaan belasten zodra de pijn het toelaat. Een goede oefening is om op het zere been te gaan staan, op 1 been, probeer dit 3 maal per dag eerst voor 1 minuutje en daarna kunt u het opbouwen. Als staan op een been gaat, dan mag u proberen op de tenen te gaan staan. Nog steeds met dat ene been. Met deze oefeningen zorgt u ervoor dat de voet-enkel snel weer stabieler wordt.

Sommige mensen verzwikken hun enkel erg makkelijk, ‘soms al over een kiezelsteentje’ vaak is er dan meer aan de hand.  Het kan komen door, zwakke banden, door een scheefstand van het hielbeen, maar ook kan er letsel zijn van de pezen rond de enkel. Het is dan verstandig om te beoordelen waar het zwikken vandaan komt. Want niet alleen het zwikken is pijnlijk en vervelend het kan op den duur ook leiden tot slijtage in de enkel, arhrosis. 

De op en neer gaande beweging die de enkel tijdens het lopen maakt.

Wat is het beloop na een enkel verzwikking

Over het algemeen is de enkel na 3 maanden weer goed belastbaar, het kan zijn dat sporten nog wat lastig is maar wandelen en traplopen mag geen groot probleem meer zijn. Is dat het wel dan kan er meer aan de hand zijn.

Meestal ontstaat er tijdens een verzwikking een probleem op het niveau van het onderste spronggewricht. Dit gewricht kantelt te ver open, dan komen de banden met name aan de buitenzijde op spanning te staan en kunnen zelfs inscheuren. Dit zijn de verzwikkingen die meestal binnen 3 maanden weer zijn hersteld. Wanneer het onderste spronggewricht niet meer goed kan open kantelen, dan ontstaat de kanteling of draaiing op het niveau van het bovenste spronggewricht. Vaak ontstaat er dan schade ter hoogte van de syndesmose. De syndesmose is de verbinding tussen het scheenbeen en kuitbeen. Ook deze verbinding kan weer herstellen, maar dan kan er een verdikking optreden van de syndesmose, met name aan de voorzijde van de enkel. Vooral de verbinding tussen het scheenbeen en kuitbeen  net boven het gewricht wil dan nog wel eens verdikken.  Er ontstaat een probleem wanneer de band zo dik is geworden dan het sprongbeen tegen de band aantikt bij bewegen.  De enkel heeft een op en neer gaande beweging, maar juist deze beweging geeft dan pijn. Wat vaak wordt gezien is dat de enkel anders belast gaat worden, met een risico op een nieuwe verzwikking. In eerste instantie is fysiotherapie belangrijk met name ook om het onderste spronggewricht los te maken.

Op een MRI kan deze verdikking ook gezien worden, en mochten de klachten langdurig blijven bestaan dan valt een kijkoperatie waarbij deze verdikking verwijderd wordt een overweging. Dit laatste is met name afhankelijk van de pijnklachten.

Operatie aan gescheurde enkelbanden

Soms is de enkel zo stabiel dat er regelmatige verzwikkingen ontstaan. Op een MRI kan dan vast gesteld worden of de band, het gaat over het algemeen over de  band aan de buitenzijde van de enkel, helemaal door is of niet. Vaak is de band wel gescheurd maar is er nog een deel over. In dit geval kan er besloten worden deze band weer te herstellen, dit kan tegenwoordig ook met een techniek via een kijkoperatie. Het voordeel hiervan is sneller herstel van de wonden. Het is een nieuwere techniek maar lijkt gunstig.