VOETENKEL-AMSTERDAM

Beklemming aan de voorzijde van de enkel

Impingement van de enkel: of te wel een beklemming van de enkel. Deze kan aan de voorzijde van de enkel maar ook aan de achterzijde van de enkel zitten. De impingement aan de voorzijde kan veroorzaakt worden door een botrand aan de voorzijde van de enkel, maar ook door wat wij ‘weke delen’ noemen. Weke delen, kan littekenweefsel, verklevingen, of ontstekingsweefsel zijn. Vaak ontstaat dit weefsel na een ongeval. Een ongeval kan een verdraaiing of kneuzing (distorsie of contusie) van de enkel zijn, maar kan bijvoorbeeld ook ontstaan na een gebroken enkel. Zo kan het zijn dat een gebroken enkel in een goede stand is genezen, maar toch veel bewegings beperking heeft, vaak zien wij dan littekenweefsel aan de voorzijde van de enkel. De botrand die aan de voorkant van de enkel zit is een uiting van slijtage van de enkel. Gelukkig zien wij vaak dat er wel een botrand aan de voorzijde zit maar dat het kraakbeen in de enkel er nog fraai uitziet.

Beklemming aan de achterzijde van de enkel  is meestal een gevolg van irritatie rondom het bot uitsteeksel aan de achterzijde van de enkel. Dit uitsteeksel kan erg varieren in grootte. Soms  is er door een klein voorval een breuk ontstaan in dit uitsteeksel, dit kan veel last geven. Ook zien we vaak dat patienten dan klachten hebben van de pees die vlak langs dit uitsteeksel loopt, soms ligt deze pees ook verkleeft. De pees die daar loopt, de flexor hallucis longus, FHL, loopt van achter de enkel richting de grote teen, en zorgt er mede voor dat de grote teen zich krachtig kan afzetten. Klachten van achter in de enkel, is veel beschreven bij balletdansers en bij voetballers, maar wij zien de klachten ook bij mensen die niet aan deze sport doen.

De behandeling bestaat in het geval van de 'weke delen beklemming' vaak in eerste instantie uit fysiotherapie, daarnaast kan er nog een injectie in de enkel gegeven worden. Mocht dit niet helpen, of wordt de beklemming veroorzaakt door een botrand, dan is een kijkoperatie van de enkel een optie.